Center for Hyperbaric Oxygen Therapy

 

 

Technische aspecten

Het Militair Hospitaal Koningin Astrid speelde een pioniersrol toen ze in 1991 het eerste hyperbaar centrum in een ziekenhuis in BelgiŽ opende. Om dit centrum uit te rusten gaf de Landmacht ons een kamer in bruikleen.

Deze kamer was ontworpen als eerstehulpkamer voor de gevechtsduikers. En alhoewel deze aangepast en gemedicaliseerd werd, beantwoordde onze " Yellow Submarine " niet aan de definitie van een therapeutische hyperbare kamer. 10 jaar later, kunnen wij ons nieuw "
instrument"  in gebruik nemen.

    
 

Het hoofddoel van deze kamer is de behandeling van intensieve patienten.
 

Deze kamer biedt ons de mogelijkheid om 2 intensieve patiŽnten op hun ziekenhuisbed, met alle medische apparaten die op de dienst intensive care gebruikt worden (monitoring, perfusies, beademingsmachine, enz...), op het zelfde moment te behandelen
Om de veiligheid en het
 comfort van de patient, maar ook van het medisch personeel te garanderen hebben we er speciaal op toegezien dat de binnenruimten groot genoeg zijn. Zo zijn de binnenafmetingen van onze kamer 8500 mm op een diameter van 2800 mm. Het therapeutisch gedeelte zelf heeft een bruikbaar volume van 40 m≥.

Omdat onze kamer polyvalent moet zijn, is de binneninrichting zo voorzien dat een comfortabel onthaal van 4 patiŽnten op brancards of 16 zittenden mogelijk is.

Onze chronische patiŽnten worden extra in de watten gelegd.Zij hebben de moeilijke keuze tussen
drie radio-programma's, twee cd's, en een ontspannende film. Zij die willen lezen, hebben een persoonlijk leeslampje ter beschikking!
 

  

Het bijhorende commandobord is volledig geÔnformatiseerd. De verschillende parameters worden door 2, exclusief hiervoor voorziene computers in de gaten gehouden ; de eerste neemt de tijd en de druk voor zijn rekening, terwijl de tweede de therapeutische gassen verdeeld, en als alarmcentrale dient. Alles wordt gecontroleerd !

Alle geÔnformatiseerde besturingen hebben een elektrische back-up, die op hun beurt nog eens mechanisch over te nemen zijn. Niets wordt aan het toeval overgelaten.


U kunt al raden dat wij enorme hoeveelheden lucht nodig hebbenÖ Niet minder dan 200.000 liter lucht hebben we nodig voor een " normaal " protocol (2.5 ATA gedurende 70 minuten). Onze luchtreserves zijn hierop voorzien : zo staat er maar liefst 500.000 liter perslucht klaar, onder druk
 gebracht door 2 Hoge Druk compressoren met elk een capaciteit van 48 m≥/ Hr.


Maar dit alles stelt niets voor zonder gekwalificeerd kwaliteitspersoneel ! Om dit te bekomen, is er maar ťťn mogelijkheid : permanente bijscholingen, het bijwonen van symposia, congressen, enz. voor alle categorieŽn van het personeel. Alleen op die manier kan de nodige kwalificatie en kwaliteit verzekerd worden.

Maar het slagen van een hyperbaar centrum is vooral de vrucht van Teamwork. Met, in ons geval, drie verschillende ploegen : de geneesheren, de verpleegkundigen en de Caisson Masters.
Zonder de rollen van de geneesheren en de verpleegkundigen te willen onderschatten, zijn het toch de Caisson Masters die " de machine doen draaien " : de Musketiers, zoals ze hier worden genoemd, 24/24 ten dienste van het hyperbaar centrum. Rob, Bart, Yoerik, Danny, Igor, Will en Thierry verzekeren de dienst met hun professionalisme, een stevige paramedische opleiding, en een grenzeloze beschikbaarheid ten opzichte van onze patiŽnten.

Wenst u bijkomende informatie, twijfel niet : rob.houman@mil.be

 

Technische aspecten over hyperbare geneeskunde ohb OBHTechnische aspecten over hyperbare geneeskunde ohb OBH